пʼятницю, 20 березня 2015 р.

Міжнародний день поезіїї

21 березня - Міжнародний день поезії !!!

 Поезія — це завжди неповторність, 
Якийсь безсмертний дотик до душі.
(Ліна Костенко)

  У 1999 році на 30-й сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено відзначати Всесвітній день поезії 21 березня. Перший Всесвітній день поезії відзначався в Парижі, де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО.

Основна мета святкування Всесвітнього дня поезії становить заохочення мовного розмаїття та підтримку зникаючих мов за допомогою поезії. Свято покликане сприяти розвитку поезії, поверненню до традиції поетичних читань, викладанню поезії, відновленню діалогу між поезією та іншими видами мистецтва (театром, танцями, музикою, живописом), а також заохочення видавничої справи та створення на сторінках засобів масової інформації позитивного образу поезії як справді сучасного мистецтва, відкритого для людей. Сьогодні, вже традиційно, у багатьох країнах світу з нагоди Всесвітнього дня поезії проходять літературні вечори, поетичні конкурси, фестивалі, презентації нових книг, вручаються літературні премії, тощо.
 В Україні свято Всесвітній день поезії уперше з'явилося у 2004 року.
     Поезія — художньо-образна словесна творчість, це твори, написані віршами. Таким є визначення поезії на словниковій мові. Але це сухе, безбарвне пояснення глибинного змісту яскравого слова. Кожен поетичний твір – це своєрідна музика, під яку слова починають «танцювати» під закладений у них ритм, сплітаються навколо почуттів і теми одне з одним. Це краса звуку у гармонії з почуттями, відгук душі у словах, луна від стуку серця. Поезія — це сум, чарівність, музика, дотик до душі, струни якої ще довго будуть бриніти. І чим частіш — тим краще. Тоді людина буде духовно вищою та прекраснішою. «Поезія» вбирає в себе багато понять.

Немає коментарів:

Дописати коментар