четвер, 17 грудня 2015 р.

ПОДАРУНОК МИКОЛАЄВУ - ДО МИКОЛАЯ

З 18 грудня по 24 січня– «Дні «Дня» в Миколаєві»!
18 грудня
- о 12:00 - урочисте відкриття Фотовиставки «День-2015» у Галереї Миколаївського обласного музею «Старофлотські казарми» (вул. Набережна, 29);
-  о 15-00 - зустріч головного редактора газети «День» Лариси ІВШИНОЇ з освітянською та культурною громадою Миколаєва.
Тема зустрічі: «Соціально-відповідальна журналістика в умовах гібридної війни на прикладі газети «День». Презентація книжкових новинок «Дня» у Миколаївській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О. Гмирьова (вул. Московська, 9).
17 років фотоісторії, 111 виставок у 31 місті України, 702 нагороджені фотографи – це історія Міжнародного фотоконкурсу газети «День» у цифрах. Статистика 2015 року не менш вражаюча – близько 200 учасників надіслали понад 3000 фото. З них 350 найкращих знімків склали підсумкову Фотовиставку у столиці. Далі, протягом цього і наступного року, наша виставка на колесах традиційно мандруватиме містами України. І перша наша зупинка - в Миколаєві, куди «День» приїжджає вже вдруге.

На перетині вдумливих поглядів. Катастрофа і Тріумф
Цього року акцентФотовиставки «День-2015» – не стільки на емоційну складову (хоча куди ж без неї), скільки на осмислення подій, які нині переживає Україна. Цьогорічна виставка – це безперервний перетин поглядів. Погляди відвідувачів перетинатимуться з поглядами військових, що дивляться на них з бліндажів, окопів, з БТРів і танків, з поглядами політиків (а це вже зовсім інші обличчя, типажі й очі), з поглядами переселенців і волонтерів, митців, дітей… Ця виставка стала своєрідним полілогом, який відбувається між глядачами, фотографами і героями світлин. І, повірте, все буде зрозуміло без слів. Весь драматизм, наш спільний досвід і шлях подолання…
«Якщо «читати» надісланий на виставку фотоматеріал, то я бачу драматизм подолання, драматизм стану, в якому перебуває країна. Це – рівень політики і рівень людського, «сектор живого», звідки бере свої сили українець. Багато є того, що є, власне, назвою однієї з наших нових книг – «Катастрофа і Тріумф». До катастрофи я відношу не тільки знімки військових, – розповідає головний редактор «Дня» Лариса Івшина. – Найбільшою драмою є те, що травмована 20-м століттям людина, якій держава не змогла допомогти, а ще більше на початку 90-х запустила її по деструктивній дорозі, руйнує себе і все навколо…»
Окрім постійних номінацій конкурсу – «Події»,«Життя, як воно є», «Політика», «Жанрове фото» і «Світ очима дітей», з’явилися й нові. Зокрема номінація від міжнародної організації ПРООН «Будуємо нову країну разом» тепер включає у себе підномінації: «Я реформую країну!», «Переселенці. Жити заново!», «Чиста та зелена Україна». Вперше цього року нагороджуватимуть і фотографів у номінації «Птахи водойм».
Фотографії, представлені на фотовиставках «Дня», часто називають пророчими. Тож, можливо, і цього разу ви побачити не лише те, як Україні прожила цей рік, а й те, як вона проживе рік наступний.

Виставка працюватиме з 19 грудня по 24 січня. Вхід вільний.

Немає коментарів:

Дописати коментар